Zwientie tikken: achter­haalde volks­tra­ditie


16 augustus 2016

Zwolle – Komend weekend vindt in Luttenberg weer het traditionele ‘Zwientie Tikken’ plaats, waarbij echte varkens worden gebruikt. Een achterhaalde vorm van volksvermaak die ten koste gaat van de varkens, volgens de Partij voor de Dieren. De Partij roept de organisatie op zich te bezinnen.

Bij het Zwientie Tikken is het de bedoeling dat mensen geblinddoekt, al rennend in de modder, varkens aantikken. Volgens de Partij van de Dieren een respectloze manier om met dieren om te gaan. Naast dat de dieren stress kunnen ervaren van mensen die ze achterna jagen en van harde muziek, puur ter vermaak van het volk, gaan ze een dag later ook nog eens naar het slachthuis.

Statenlid van de Partij voor de Dieren Lia van Dijk heeft inmiddels contact opgenomen met de organisatie van het jaarlijkse evenement. Volgens het bestuur van het Luttenbergse Feest is de enige reden om door te gaan met deze vorm van volksvermaak dat er veel publiek op af komt en er te weinig maatschappelijk druk is om ermee te stoppen. Van Dijk: “Er is wel degelijk een breed gedragen maatschappelijke afkeur en het zou de organisatie sieren wanneer zij zelf tot inzicht komen dat het gebruiken van dieren voor volksvermaak om ze vervolgens af te maken niet meer van deze tijd is.”


Gerelateerd nieuws

Naar een Overijssels klimaatbeleid

Samenvatting De Partij voor de Dieren, SP en GroenLinks vinden dat klimaatdoelstellingen dieper en breder verankerd zouden m...

Lees verder

Stop jacht op wild konijn

Zwolle – De konijnenepidemie die zich in Nederland snel verspreidt kan desastreuze gevolgen hebben voor de konijnenpopulatie....

Lees verder