Inter­na­ti­onaal handels­verdrag gevaar voor economie en ecologie, ook in Over­ijssel


5 september 2015

Zwolle, 5 september 2015 - De provincie moet zich verzetten tegen het Trans Atlantisch handels- en investeringsverdrag (TTIP). Dat vinden de Partij voor de Dieren en SP in Overijssel. Het verdrag tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten kan grote nadelige gevolgen hebben voor de provincie. De vrijhandel gaat ten koste van democratie, provinciale regelgeving, natuur, milieu, dierenwelzijn, voedselzekerheid, mensenrechten en privacy.

De Europese Unie en de Verenigde Staten onderhandelen achter gesloten deuren over het verdrag TTIP, het Trans Atlantisch Handels- en Investeringsverdrag, om samen een vrijhandelszone te vormen. Dit kan grote nadelige gevolgen hebben voor de economie en ecologie in de provincie Overijssel. De SP en de Partij voor de Dieren wil dat de het provinciebestuur zich in Brussel en bij de landelijke politiek in Den Haag uitspreekt tegen TTIP.

Wanneer het verdrag wordt doorgezet, kan een Amerikaans bedrijf een schadevergoeding van de Provincie Overijssel eisen als nieuw provinciaal beleid mogelijk een beperkende uitwerking op de handel heeft. Het oordeel over zo'n zaak ligt niet bij een Nederlandse rechter, maar bij een nieuw in te stellen tribunaal. Op basis van vergelijkbare verdragen werden Australiƫ en Uruguay aangeklaagd door Phillip Morris vanwege hun antirookbeleid en Duitsland door Vattenfall vanwege het sluiten van kerncentrales.

Provinciale regels moeten mogelijk ook voorgelegd worden aan een ondemocratisch gekozen 'regulatory cooperation body'. Daarin kan provinciaal beleid door Washington worden beoordeeld op handelsbeperkingen. Het algemeen belang om democratie, volksgezondheid, werknemers, natuur, milieu en dieren te beschermen tegen de economische belangen van multinationals, zal het afleggen tegen de dwang van de vrijhandelszone.

Woensdag vraagt fractievoorzitter Lia van Dijk van de Partij voor de Dieren Gedeputeerde Staten in de vergadering van Provinciale Staten om in actie te komen tegen het vrijhandelsverdrag met de Verenigde Staten. Volgens de Partij voor de Dieren en de SP is het een verkeerde houding om het vrijhandelsverdrag met de Verenigde Staten passief af te wachten.

Lia van Dijk: "De onderhandelingen over het TTIP-verdrag moeten worden stopgezet. TTIP ondermijnt niet alleen de democratie en de rechtstaat, het maakt ethiek en het algemeen belang ondergeschikt aan belangen van multinationals. Dat mogen we niet laten gebeuren.''

Wij staan voor:

Gerelateerd nieuws

Overijssel moet gentechvrije provincie worden

De Partij voor de Dieren dient morgen een motie in, mede ondertekend door de SP, PvdA en GroenLinks, die van Overijssel een g...

Lees verder

Partij voor de Dieren wil af van afschotbeleid ganzen in Overijssel

Zwolle - De Partij voor de Dieren wil diervriendelijke methoden voor het tegengaan of voorkomen van overlast van ganzen. Het ...

Lees verder