Partij voor de Dieren bezorgd om botulisme door jacht op water­vogels


30 augustus 2016

Zwolle - De hoge temperaturen waar we de afgelopen week mee te maken hadden, zijn volgens de Partij voor de Dieren aanleiding om rekening te houden met een toegenomen kans op botulisme. Volgens de partij is het, vanwege het gevaar op besmettingen met botulisme, niet wenselijk om op watervogels te jagen bij langdurig warm weer.

Vorige week zijn in natuurgebied de Vloeivelden tussen De Krim en Anerveen ruim 500 dode eenden uit het water gehaald. De eenden zijn gestorven doordat er botulisme toxine type C in het water zit. De bacterie die botulisme veroorzaakt verspreidt zich sneller bij water dat 20°C of warmer is en door dode dieren in het water. Uit actuele data van Rijkswaterstaat blijkt dat veel wateren warmer zijn dan 20 °C. Botulisme type C kan bij watervogels leiden tot massale sterfte, ook honden kunnen er ziek van worden. Mensen zijn niet gevoelig voor dit type botulisme.

Momenteel wordt er op zomerganzen gejaagd en de wilde eend is vrij bejaagbaar van 15 augustus 2016 tot en met 31 januari 2017. Jagers kunnen niet elke dode of gewonde vogel terugvinden. Als dode vogels in water blijven liggen verhoogt dit de kans op botulisme aanzienlijk.

Statenlid Lia van Dijk: “Onder deze omstandigheden met hoge temperaturen willen wij dat de jacht op wilde eenden onmiddellijk gestaakt wordt en dat van de ontheffingen voor het doden van andere watervogels geen gebruik kan worden gemaakt.”

Wij staan voor:

Gerelateerd nieuws

Partij voor de Dieren tegen afvalwaterinjecties NAM

Sinds 2011 pompt de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) chemisch afvalwater in lege gasvelden in Twente, waarbij dagelijk...

Lees verder

Partij voor de Dieren tegen bomenkap langs provinciale wegen

Zwolle – De provincie Overijssel wil langs de provinciale wegen N760 (Kamperzeedijk) en N349 (Ootmarsumsestraat) bomen kappen...

Lees verder