Partij voor de Dieren tegen afval­wa­te­rin­jecties NAM


23 augustus 2016

Sinds 2011 pompt de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) chemisch afvalwater in lege gasvelden in Twente, waarbij dagelijks ook zo'n 8200 liter pure chemicaliën in de bodem terecht komt. Het afvalwater is afkomstig van oliewinning in het Drentse Schoonebeek.

De bodem is letterlijk de grond van ons bestaan. De Partij voor de Dieren is tegen bodemvervuiling op welke manier dan ook en dus tegen het injecteren van afvalwater in de Twentse bodem.

Volgens professor Lucas Reijnders, hoogleraar milieukunde aan de Universiteit van Amsterdam, zitten in het afvalwater stoffen die enorme schade kunnen aanrichten aan natuur en milieu. Ook drinkwaterbedrijf Vitens heeft zijn zorgen geuit over vervuiling van drinkwaterwinninggebieden. In het afvalwater zitten grote hoeveelheden zwaar vervuilende stoffen, zoals waterstoffluoride, zoutzuur, methanol en benzeen. De NAM blijft echter beweren dat de veiligheidsrisico’s te verwaarlozen zijn.

In april 2015 werd duidelijk dat de transportleiding van de NAM van Drenthe naar Twente was doorgeroest en dat er bij Hardenberg afvalwater in de bodem was gelopen. Het injecteren is daarop tijdelijk stopgezet. Dit is zeker niet het enige incident met afvalwater van de NAM in Overijssel. Toch wil men de injecties hervatten.

Voor de Partij voor de Dieren in Overijssel is het onbestaanbaar dat de afvalwaterlozingen hervat worden, terwijl het onderzoek naar alternatieve verwerkingsmethoden nog in volle gang is. Alternatieven waar naar gekeken wordt zijn onder andere het zuiveren van het afvalwater, het terugpompen van het afvalwater in de Drentse bodem en ook het onzalige idee om het afvalwater in de Waddenzee te lozen is aan de orde geweest.

De meest eenvoudige oplossing van het probleem is, volgens de Partij voor de Dieren, om de oliewinning in Schoonebeek volledig stil leggen. Mede in het kader van het onlangs gesloten klimaatakkoord in Parijs, waarbij is afgesproken om in 2030 minimaal 50% minder co2 uit te gaan stoten, de meest voor de hand liggende optie.

De Partij voor de Dieren in Overijssel zou dan ook het liefst zien dat de Provincie per direct de verleende vergunningen aan de NAM intrekt, iets waar de fractie, samen met de rest van Provinciale Staten, in november 2015 al toe opriep. Het provinciebestuur durft hier echter tot op heden geen beslissing toe te nemen, omdat het beweert dat een procedure voor het intrekking van de vergunningverlening voor de rechter misschien geen kans van slagen zal hebben.

Gerelateerd nieuws

Stop jacht op wild konijn

Zwolle – De konijnenepidemie die zich in Nederland snel verspreidt kan desastreuze gevolgen hebben voor de konijnenpopulatie....

Lees verder

Partij voor de Dieren bezorgd om botulisme door jacht op watervogels

Zwolle - De hoge temperaturen waar we de afgelopen week mee te maken hadden, zijn volgens de Partij voor de Dieren aanleiding...

Lees verder