PvdD onder­zoekt maat­re­gelen bescherming otters


24 februari 2017

De Partij voor de Dieren wil van de provincie Overijssel weten welke maatregelen er genomen zijn om het aantal verkeersslachtoffers onder otters te beperken. De partij maakt zich zorgen over het aantal dodelijke aanrijdingen onder deze beschermde diersoort.

Sinds de herintroductie van de otter in Nederland in 2002 is het aantal otters in Nederland gegroeid tot ongeveer 185 exemplaren. Natuurgebied Weerribben-Wieden is een belangrijke kraamkamer voor de otter, waar zich de grootste otterpopulatie van Nederland bevindt met zo’n 86 dieren. Helaas worden er ook steeds meer dieren doodgereden in het verkeer en is verkeerssterfte de belangrijkste bedreiging van de otter. Circa een kwart van de landelijke populatie is jaarlijks slachtoffer van het verkeer.

Vorig jaar stierven er in de Weerribben-Wieden veertien otters door aanrijdingen en ook in 2017 is het eerste slachtoffer alweer gevallen. Naar aanleiding van een gerechtelijke uitspraak in 2014 moeten Rijk en Provincies werk maken van het aanpakken van verkeersknelpunten waar eerder otters zijn doodgereden.

Fractievoorzitter Lia van Dijk: “We vinden dat de provincie haast moet maken om de otterknelpunten in Overijssel op te lossen. De otterpopulatie groeit gelukkig wel, maar volgens experts is de soort pas veilig, als deze stabiel op 500 exemplaren is aanbeland. Sterfte door verkeer moet verder worden beteugeld wil de populatie op termijn kunnen groeien naar een omvang die als duurzaam kan worden aangemerkt.”

Wij staan voor:

Gerelateerd nieuws

PvdD ziet kansen voor provincie met nieuwe Wet Natuurbescherming

Zwolle - Komende woensdag 7 december behandelt Provinciale Staten de gewijzigde omgevingsverordening die invulling moet geven...

Lees verder

Partij voor de Dieren en GroenLinks hekelen passieve houding Overijssel inzake vliegveld Lelystad

De Partij voor de Dieren heeft vandaag samen met GroenLinks in de Statenvergadering het College opgeroepen actief de belangen...

Lees verder