Subsidie mest­ver­gisters is schijn­op­lossing


20 januari 2016

De Partij voor de Dieren wil een einde aan de verdere financiering van mestvergisters door de provincie Overijssel. Ook het afschaffen van de verplichte omgevingsvergunning milieu, is de partij een doorn in het oog.

Mestvergisters zijn mestfabrieken waarin mest wordt omgezet in warmte, gas of elektriciteit en ze worden gezien als ‘oplossing’ voor het enorme mestoverschot. Deze mestfabrieken zorgen echter voor meer problemen dan oplossingen.

“De vergisters zorgen voor stankoverlast en brengen aanzienlijke risico’s met zich mee door het vrijkomen van giftige stoffen, ontploffingsgevaar en milieuschade”, aldus fractievoorzitter Lia van Dijk. “Daar komt nog eens bij dat deze manier van energieopwekking verre van duurzaam is. Energie uit mest is op geen enkele manier groen te noemen, maar wordt volop gesubsidieerd met geld uit fondsen die bedoeld zijn voor duurzame energie”.

Het grootste bezwaar tegen het gebruik van mestvergisters is dat het de intensieve veehouderij een nog prominentere plek geeft in de samenleving. We maken onze energievoorziening afhankelijk van de bio-industrie met alle rampzalige gevolgen voor mensen, dieren, natuur en milieu.

De Partij voor de Dieren wil dat er geen mestvergisters meer bijkomen in Overijssel. Ze zijn financieel niet rendabel en verre van schoon en duurzaam. In het verleden heeft de provincie Overijssel al miljoenen in de bouw van mestvergisters gestoken, met als resultaat dat meer dan de helft failliet is gegaan. Lia van Dijk: “Je zou toch zeggen dat de provincie daar lering uit zou moeten hebben getrokken”.

Gerelateerd nieuws

Opinie: Dag vogels, dag bloemen, dag bijen

Door Lia van Dijk Het provinciebestuur van Overijssel wil nog grotere megastallen. Het maakt ook niet meer uit waar ze komen...

Lees verder

Stop op intensieve veehouderij

Het provinciebestuur van Overijssel wil de huidige grens voor maximale grootte van stallen in de intensieve veehouderij, losl...

Lees verder