Vogel­be­scherming: Provincie Over­ijssel maakt rommeltje van onthef­fingen afschieten ganzen


11 september 2016

De provincie Overijssel maakt een rommeltje van de regels voor ontheffingen bij het afschieten van ganzen. Dat zei Vogelbescherming Nederland vrijdag tijdens een zitting bij de Raad van State.

De toestemming voor het afschieten is in handen gegeven van toezichthouders. Maar daardoor kan die beslissing niet aangevochten worden, stelt woordvoerder Harm Dotinga van de Vogelbescherming. Hij vindt dat niet kunnen.

Ook de rechters van de Raad van State twijfelen of die constructie juridisch wel kan.

Toezichthouder beslist over afschieten

De provincie ziet echter geen probleem. De overlast van vraatzuchtige ganzen breidt uit als een olievlek over de provincie, stelt een woordvoerder. Daarom zijn maatregelen nodig.

In gebieden waar eerder nog geen schade aan gewassen is gemeld, mag pas worden geschoten na toestemming van de toezichthouder wanneer deze nieuwe schade geconstateerd heeft.

Voor ruim twintig gebieden in de provincie geldt die constructie met toezichthouders. De Raad beslist over zes weken of dit zo kan doorgaan.

De Partij voor de Dieren wil ook van deze dubbele – en onverenigbare – petten constructie af. Om zowel de belangen van de jagers te dienen en tegelijkertijd de wettelijke regels voor de jacht en de natuur te handhaven kan leiden tot ernstige belangenconflicten.

Gerelateerd nieuws

Statenlid werkt in Daarle aan Groeiend Verzet

Overijssels Statenlid Lia van Dijk werkte vandaag met andere leden van de Partij voor de Dieren aan een door hen zelf veilig ...

Lees verder

Partij voor de Dieren wil alternatieven voor het afschieten van spreeuwen

Zwolle – Op 18 augustus jl. heeft de provincie Overijssel ontheffing verleend voor het afschieten van spreeuwen aan de Jachtv...

Lees verder