PvdD opent voed­selbank voor korhoenders


4 mei 2016

De Overijsselse Statenfractie van de Partij voor de Dieren opende vandaag een voedselbank voor Korhoenders op de Sallandse Heuvelrug. Bij eerdere pogingen de Korhoender terug te brengen in het gebied, stierven kuikens van de honger.

Vorige week zijn de eerste in Zweden gevangen korhoenders uitgezet op de Sallandse Heuvelrug. In 2013 zijn er ook al korhoenders uitgezet maar hun kuikens stierven van honger. De Partij voor de Dieren opent daarom een voedselbank voor de korhoenders, om ze eenzelfde lot te besparen.

De kuikens op de Sallandse Heuvelrug hebben te weinig te eten, omdat er nauwelijks nog insecten aanwezig zijn in het gebied. De oorzaak hiervan is het zeer hoge stikstofgehalte, voornamelijk veroorzaakt door de veehouderij. De Partij voor de Dieren vindt dat eerst de natuur en biodiversiteit moeten herstellen en dat het uitzetten van dieren voordat de natuurwaarden hersteld zijn de omgekeerde weg is. Statenlid Lia van Dijk: “wij vrezen dat de toekomstige hoenders het ook niet gaan halen, omdat het gebied nog onvoldoende hersteld is. Eerst zal de stikstofuitstoot drastisch verminderd moeten worden. Inkrimping van de veehouderij, als grootste uitstoter van stikstof, is daarbij onvermijdelijk.”

De Provincie Overijssel wil jaarlijks 25 uit Zweden geïmporteerde korhoenders uitzetten. De Partij voor de Dieren wil met het openen van de voedselbank aandacht vragen voor het echte probleem achter het uitsterven van de korhoenders en de daling van de biodiversiteit: het zeer hoge stikstofgehalte, voornamelijk veroorzaakt door de intensieve veehouderij.

We kregen al snel bezoek van het CDA!







Wij staan voor:

Gerelateerd nieuws

Mestvergisters slechts symptoombestrijding

Overijssel kent een hoge vee-dichtheid en heeft als gevolg daarvan een enorm mestoverschot. Dit zorgt voor grote schade aan n...

Lees verder

PvdD: Provincie houdt in plannen Twente Airport geen rekening met effecten op natuur en milieu

Vandaag liggen de plannen voor Twente Airport en Technology Base Twente voor in de Provinciale Staten. De Partij voor de Dier...

Lees verder