De echte prijs van Over­ijs­selse melk  


29 februari 2016

De melkveehouderij wentelt jaarlijks 2,5 tot 7,5 miljard euro af op de samenleving. Dit is de conclusie van Onderzoeksbureau Quivertree, dat in opdracht van de Nicolaas G. Pierson Foundation onderzoek heeft gedaan naar de externe kosten van de productie van melk. De Overijsselse Statenfractie van de Partij voor de Dieren wil daarom dat de provincie Overijssel kiest voor een melkveehouderij zonder torenhoge externe kosten, beter dierenwelzijn en een beter inkomen voor de boer.

Een pak melk kost in de supermarkt gemiddeld €0,80. Uit dit onderzoek blijkt echter dat de werkelijke prijs maar liefst 25-78% hoger ligt met een bedrag van €1,00 - €1,42. De melkveehouderij draagt namelijk bij aan klimaatverandering, bodemdaling, biodiversiteitsverlies en schade aan de humane gezondheid. Ook worden er veel subsidies verstrekt aan melkveehouders. Dit zijn allemaal kosten die niet in de prijs van een pak melk zijn doorberekend, maar voor rekening van de belastingbetaler komen. Daarbij zijn de externe kosten zelfs hoger dan de opbrengsten van de melkveehouderij, welke in 2015 een toegevoegde waarde van 3,2 miljard vertegenwoordigde.

De Provinciale Statenfractie van de Partij voor de Dieren in Overijssel heeft daarom vragen gesteld aan het college over de economische houdbaarheid van de melkveehouderij. Zo wil de partij weten welke kosten de provincie jaarlijks maakt om de effecten van klimaatverandering en bodemdaling tegen te gaan, en hoeveel geld er uit de provinciale begroting naar melkveehouders gaat in de vorm van subsidie. Ook wil Statenlid Lia van Dijk weten wat het college gaat doen om de schaalvergroting in de melkveehouderij en het dalen van het percentage koeien dat in de wei komt te stoppen.

Lia van Dijk: “Gangbare melkveehouders krijgen nu door de massale toename van het aanbod na de afschaffing van het melkquotum nog maar 29 cent voor een liter melk. Dat is ver onder de kostprijs. Biologische boeren verdienen met 52 cent per liter aanzienlijk beter, en bovendien zadelen ze de maatschappij niet met torenhoge externe kosten op. De Partij voor de Dieren wil daarom dat het college inzet op een sterke verduurzaming van de melkveehouderij, zodat de koeien een beter leven hebben, de belastingbetaler niet de dupe is en ook de boer een beter inkomen krijgt.”

Gerelateerd nieuws

"Kalf verplicht langer bij koe"

Vorige week werd in de Tweede Kamer een motie van de Partij voor de Dieren aangenomen die boeren verplicht om het pasgeboren ...

Lees verder

Kolganzen jarenlang onnodig onder vuur

Zwolle – De Partij voor de Dieren wil dat de provincie Overijssel stopt met het doden van kolganzen. Uit onderzoek in opdrach...

Lees verder