Ondanks risico's volks­ge­zondheid geen geitenstop in Over­ijssel


26 september 2017

De Overijsselse geitensector gaat niet op slot. Een voorstel voor een tijdelijk verbod op uitbreiding van geitenhouderijen van de Partij voor de Dieren en de PvdA is door Provinciale Staten verworpen.

Omwonenden van geitenhouderijen lopen verhoogd risico op longontsteking. Dat blijkt uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). 22,9% Meer risico, berekent de GGD Gelderland in een notitie over geitenhouderij en gezondheid. De oorzaak van de verhoogde kans op ziekte is nog onduidelijk. PvdA en Partij voor de Dieren willen dat tot de bron van de ziekte duidelijk is geitenhouderijen niet verder kunnen uitbreiden. CDA, D66, VVD, PVV, SGP en ChristenUnie stemden tegen. PvdA, Partij voor de Dieren, GroenLinks, SP en 50plus waren voor.

Luuk Folkerts van de Partij voor de Dieren: “Wat we vragen is om het zekere voor onzekere te nemen en volksgezondheid voor economische belang te stellen. Jammer dat zoveel partijen in Overijssel hier anders over denken.”

“Overijssel is de derde geitenprovincie van Nederland,” vindt Annemieke Wissink van de PvdA. “Het aantal geiten is sinds 2000 verdriedubbeld. Het gaat om serieuze aantallen dieren en een flinke spreiding van bedrijven. Als er een risico is dat mensen daar ziek van worden dan moeten we dat ook serieus nemen. De coalitiepartijen hebben ook de mond vol van het belang van de volksgezondheid, maar die gezondheid staat voor hen duidelijk niet op één.”

Uitbreiding verboden in andere provincies

Voor Gelderland en Noord-Brabant was het onderzoek van het RIVM aanleiding om nieuwvestiging en uitbreiding van geitenhouderijen voorlopig niet meer toe te staan. Na Noord-Brabant en Gelderland telt onze provincie de meeste geiten. Dat aantal geiten is in de afgelopen 3 jaar bovendien met 14% toegenomen tot ongeveer 65.000. In 2000 waren dat er nog maar 21.000.

In een brief aan de Tweede Kamer noemt staatssecretaris Van Dam de situatie rond geitenhouderijen een zorgelijk signaal. Hij laat vervolgonderzoek uitvoeren naar de oorzaak van de ziekte.