PAS op de plaats


Stik­stof­de­po­sitie in Over­ijssel moet nu ├ęcht omlaag

7 november 2018

Het nationale stikstofbeleid is in strijd met de Europese Habitatrichtlijn. Dat is de uitspraak die het Europese Hof vandaag deed. Dat betekent dat vergunningen voor de uitbreiding of nieuwvestiging van veehouderijen en aanleg of verbreding van wegen onterecht door de provincie zijn verleend.

Door de torenhoge stikstofuitstoot ligt de natuur in Overijssel onder een verstikkend deken. Het overgrote deel is afkomstig uit de intensieve veehouderij. Om de Europese Habitatrichtlijn, die leefgebieden in de natuur moet beschermen, te omzeilen is een het Programma Aanpak Stikstof opgesteld. Het PAS maakte het mogelijk onverminderd stikstof uit te blijven stoten.

In september vroeg de Partij voor de Dieren de gedeputeerde al om hier haar verantwoordelijkheid in te nemen en te stoppen met het verlenen van vergunningen. Nu steekt de rechter daar een stokje voor. Duidelijk is dat we in Overijssel onze natuur beter moeten beschermen en moeten stoppen met het faciliteren van de intensieve veehouderij.

De Partij voor de Dieren heeft de uitspraak van het Europese Hof geagendeerd voor de komende commissievergadering Landbouw en Natuur van 21 november 2018.

Gerelateerd nieuws

Kennismaking nieuwe Commissaris bij bioboer

Vandaag heeft onze fractie kennis gemaakt met de nieuwe Commissaris van de Koning in Overijssel Andries Heidema. Dit deden we...

Lees verder

PvdD hoopt op verdubbeling in Staten en Eerste Kamer

De Partij voor de Dieren neemt volgend jaar in twaalf provincies deel aan de Provinciale Statenverkiezingen. Tevens doet de p...

Lees verder