Akzo ziet af van opslag giftig afval in zoutcavernes
De actiegroep 'Geen Afval in Twentse Bodem' is blij met het bericht dat AkzoNobel afziet van de proef om giftig vliegas te gebruiken voor de stabilisatie van zoutcavernes. De reden voor het afblazen van deze proef is het ontbreken van draagvlak. "We willen iedereen bedanken die de petitie ondertekend heeft. Dit resultaat laat zien dat actie voeren werkt."
'Geen Afval in Twentse Bodem' , een initiatief van een aantal bezorgde omwonenden, de Partij voor de Dieren, GroenLinks en de SP, voert al enkele maanden actie tegen het vullen van zoutcavernes met giftig vliegas. De partijen maakten zich zorgen over de risico's van dit project en zijn een petitie gestart die al meer dan 1000 keer is ondertekend. Uit de vele positieve reacties die de actievoerders ontvingen, bleek al dat het vullen van zoutholtes met gifafval op weinig steun kon rekenen.
Petitie tegen gifopslag zoutcavernes
Enschede – De SP, de Partij voor de Dieren, GroenLinks en een aantal bezorgde omwonenden hebben een online petitie opgezet tegen de gifopslag in lege zoutcavernes onder Hengelo en Enschede. Op http://www.geenafvalintwentsebodem.nl/ kan bezwaar worden gemaakt tegen het plan van AkzoNobel om lege zoutholtes op te vullen met giftig vliegas, een restproduct van afvalverbranding bij onder andere afvalbedrijf Twence.
Door de zoutwinning, die al bijna een eeuw gaande is in de Twentse bodem, zijn lege zoutholtes ontstaan. De angst bestaat dat dit in de toekomst kan leiden tot bodemverzakkingen of zelfs sinkholes. Om dit te voorkomen zou AkzoNobel kostbare maatregelen moeten nemen. Het bedrijf is echter de samenwerking aangegaan met afvalverwerkingsbedrijf Twence, dat in het opvullen van zoutholtes een nuttige toepassing van vliegas ziet. Een win-win situatie dus, voor zowel AkzoNobel als Twence.
Deze oplossing is echter tegen het zere been van de SP, de PvdD en GL. Zij stellen dat de keuze voor deze oplossing vooral op economische gronden is gebaseerd, en dat het vullen van zoutcavernes met giftig vliegas kan leiden tot grote risico`s voor milieu en volksgezondheid op lange termijn. “Vliegas bevat onder meer zware metalen en kankerverwekkende dioxines. Stoffen waarvan je niet wil dat deze in ons milieu terechtkomen. Het vullen van zoutcavernes met vliegas is een onomkeerbaar proces. De giftige stoffen worden voor de eeuwigheid in onze ondergrond opgeslagen en als er iets mis gaat kunnen we de cavernes niet weer leegpompen. We roepen Akzo dan ook op zijn verantwoordelijkheid te nemen en de zoutholtes op een duurzame en milieuvriendelijke wijze te stabiliseren.”
Wij staan voor:
Gerelateerd nieuws
Overijssel zet laffe jachtmethoden in op wilde zwijnen
Weinig jachtmethoden zijn zo laf als het gebruik van schijnwerpers en restlichtversterkers. Verboden op basis van de Benelux-...
Lees verderVerbied trofeejacht op ganzen
Buitenlandse reisbureaus bieden reizen aan waarbij jagers in Nederland beschermde dieren mogen afschieten. De Tweede Kamer na...
Lees verder