PvdD: Weiger vergunning omstreden varkens­baron Straathof


20 november 2016

De Partij voor de Dieren roept het college van Raalte op om de beruchte varkensbaron Adriaan Straathof geen vergunning te verlenen voor zijn geplande varkensflat met 12.000 varkens binnen de grenzen van haar gemeente.

Aanleiding voor deze oproep is de wederom verloren rechtszaak van Straathof in Duitsland, waarin de rechtbank een beroepsverbod voor de varkensbaron bevestigde, om geen dieren meer in dat land te mogen houden. Dit verbod werd eerder al door de Duitse rechter ingesteld, nadat er beelden van gruwelijke misstanden waren opgedoken, die van binnenuit de muren van zijn bedrijven waren opgenomen. Straathof, die met een totaal van zo`n 1.500.000 varkens als de grootste varkenshouder van Europa bekend staat, ligt al jarenlang onder vuur nadat het weekblad Stern foto`s publiceerde van een inval van de Duitse politie bij één van zijn bedrijven. Foto`s van dode en bloedende biggen veroorzaakten internationaal veel verontwaardiging en rechercheurs meldden dat de dieren er onnodig veel pijn hadden, niet goed werden verzorgd en in veel te kleine hokken bivakkeerden.

Thomas Fabry van de PvdD: "het is natuurlijk van de zotte dat personen die in het buitenland een beroepsverbod wegens dierenmishandeling en verwaarlozing hebben gekregen, uit kunnen wijken naar Overijssel om hun praktijken hier gewoon weer vrolijk voort te kunnen zetten. Temeer omdat dit heerschap ook in ons land in andere provincies de regels meerdere malen blijkt te hebben overtreden. Wat dat betreft kan je van tevoren precies uittekenen wat je binnen haalt : ellenlange juridische procedures en immens dierenleed. Ik wil er in dit soort gevallen dan ook nadrukkelijk voor pleiten om in de toekomst het aspect van dierenwelzijn zwaar mee te laten wegen bij de afhandeling van dit soort vergunningverleningsprocedures".