Ontwikkeling en innovatie van plantaardige vleesvervangers
Mes en vork zijn de belangrijkste wapens in de strijd tegen klimaatverandering, dierenleed en biodiversiteitsverlies. Er is nog een wereld te winnen door meer plantaardig te eten. Door vaker vlees te laten staan en te kiezen voor een meer plantaardig dieet kan de landbouw omschakelen, worden megastallen overbodig en kan de veestapel krimpen. Meer plantaardig eten is goed voor het milieu, voor de dieren en voor de mensen. Minder vlees helpt om minder broeikasgassen uit te stoten en het klimaatprobleem bij de bron aan te pakken. Tevens schept het mogelijkheden om landbouwgrond terug te geven aan de natuur. Dat gaat niet vanzelf, Overijssel moet de overgang naar streekgebonden, plantaardige en biologische landbouw actief stimuleren.
De provincie steunt ontwikkeling en innovatie van plantaardige vleesvervangers en loopt voorop als het gaat om de promotie van vegetarisch en veganistisch eten. Europese landbouwsubsidies worden door de provincie alleen ingezet voor ondersteuning van initiatieven op het gebied van streekgebonden, plantaardige of biologische productie van voedsel.