Over­ijssel weigert bij te dragen aan Urgenda-doel­stelling


19 december 2018

Zwolle, 19 december 2018 – De provincie Overijssel zet geen stap extra om bij te dragen aan de klimaatdoelstellingen. Een voorstel van de Partij voor de Dieren, met daarin de oproep om aanvullend klimaatbeleid op te stellen, is woensdagavond weggestemd door de volledige coalitie.

In oktober van dit jaar bekrachtigde het Hof in Den Haag de uitspraak van de Klimaatzaak uit 2015. Daarin bepleitte Urgenda dat de Nederlandse Staat de uitstoot van broeikasgassen terug moet dringen met ten minste 25 procent in 2020, ten opzichte van 1990. De teller staat op dit moment op 13 procent. Er zijn dus ingrijpende maatregelen nodig om aan het vonnis te voldoen. Het Rijk heeft daarvoor 500 miljoen euro gereserveerd.

Volgens de Partij voor de Dieren in Overijssel moet ook de provincie maatregelen nemen om aan deze uitspraak te voldoen. Overijssel neemt 6 procent van het Nederlandse totaal aan broeikasgasemissies voor haar rekening. Het grootste gedeelte daarvan komt uit de landbouw. Ook in andere sectoren valt nog veel winst te behalen.

Fractievoorzitter Luuk Folkerts: “Klimaatverandering is de grootste uitdaging waar we op dit moment voor staan, maar dit college weigert zelfs maar te onderzoeken wat we extra zouden kunnen doen om emissies te verminderen. Onvoorstelbaar, want we weten allemaal dat de tijd dringt”. Naast coalitiepartijen CDA, VVD, D66 en ChristenUnie, stemde ook de PVV tegen het voorstel. De motie van de Partij voor de Dieren werd mede-ingediend door SP, PvdA, GroenLinks en 50Plus.

Gerelateerd nieuws

Partij voor de Dieren stelt kandidatenlijst Overijssel vast

Zwolle, 10 december 2018 – Op het congres van de Partij voor de Dieren zijn de kandidatenlijsten voor de Provinciale Staten- ...

Lees verder

Partij voor de Dieren lanceert Plan B voor Overijssel

Zwolle, 11 februari 2019 – Het verkiezingsprogramma van de Partij voor de Dieren voor de Provinciale Statenverkiezingen van 2...

Lees verder